» STOKKEN

Wat is dit?

Foto Hoe het klinkt hangt ook voor een belangrijk deel af van waar je mee slaat!
Stokken met een houten of een kunststof punt, viltbolletjes, brushes ("jazzbezems"), alles klinkt anders.
Er zijn honderden verschillende stokken, dik, dikker, dun, dunner, van hard en zacht hout, licht, zwaar, lang, kort, er komt geen eind aan!

Een goede stok is récht. Haal hem uit de verpakking en rol hem over de toonbank of over de vloer, dan begrijp je meteen wat ik bedoel. Een kromme stok speelt niet lekker en slijt aan één kant.
Een goede stok vangt de trillingen op en veert mee, net als een hamer, een tennisracket of een brug met ongelijke leggers.
Goed stokkenhout is o.a. maple (esdoorn) of hickory.
Kunststof stokken veren vaak te weinig, je breekt ze niet maar het kan vervelend zijn voor je polsen.

Op een stok staat vaak een aanduiding van de dikte.
7A is een lichte stok, 5A een gemiddelde, 5B wat zwaarder, 2B is een klein formaat honkbalknuppel. Per merk wijken ze wel wat af, er is geen standaard op stokkengebied.
Signaturestokken zijn stokken met de naam van een bekende drummer erop. Daar zijn er ook heel veel van.
Koop gerust de stokken met de naam van jouw held erop maar verwacht niet dat je dan ook zo klinkt, zijn handjes krijg je er niet bij!

Er zijn ook stokken met een nylon tip (punt).
Die slijten minder snel en klinken wat helderder dan hout.
Kwestie van smaak! Wat de ene drummer "helder" noemt noemt de andere "schel", de ene spreekt over "dof", de andere over "warm".
Als het te scherp klinkt neem ik wel eens expres een stok met een versleten punt, die klinkt wat doffer, pardon, ik bedoel natuurlijk: warmer.

Brushes zijn "kwasten" of "jazzbezems" waarmee je minder hard en minder helder speelt. Voor als je onopvallend moet begeleiden, maar ook voor spectaculair werk!
Brushes vereisen een boel techniek, echt voor gevorderden dus!

Een beetje tussen stokken en brushes in zitten de "rods", bundeltjes dunne stokjes, met een rubber ring erom waarmee je ze strakker tegen elkaar zet.

Mallets zijn stoken met een bolletje erop, eigenlijk bedoeld voor pauken of melodisch slagwerk, maar ook heel goed toepasbaar op trommels en bekkens.
Uiteraard maakt het veel verschil hoe hard en hoe zwaar ze zijn. Ze zijn er van héél hard (metaal zelfs) tot heel zacht (o.a. lamswol). Meestal zijn ze van bolletjes geperst vilt of van een kurk met daaromheen katoen geknoopt.
Als je met een mallet slaat hoor je weinig aanslag maar veel naklank. Een bekken klinkt meer als een gong en een trommel als een onweersbui in de verte.

Tenslotte nog een wijze raad:
Als je bekkens niet meer helder klinken kun je nieuwe kopen maar een paar verse stokken doet ook wonderen.
Die zijn een stuk goedkoper![ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Glashelder Glas

VINTAGE drums

  • Winnie is expert op het gebied van oude drumstellen. Je vindt heel veel informatie op HIDEHITTERS

Drop

  • Creatief druk mannetje! Drummer, bassist, organisator, leraar, schrijver, acteur, brandweerman en vooral: HERMAN

Musicmaker

  • Ik schrijf over mijn activiteiten in een muziekblad: Kijk even bij MUSICMAKER

Westend

  • Vader gaat op stap,Guitar boogie, Radar Love, Back Home en Venus, ze werden allemaal gedrumd op een WESTEND . Hier is de site van Rob.

BURT

  • Burt van der Meij is niet alleen een prima drummer, hij maakt ook mooie SCHILDERIJEN waarbij muziek een grote rol speelt.

Copyright 2002-2018