» ONDERHOUD EN STEMMING

Wat is dit?

Een drumstel heeft niet veel onderhoud nodig.
Zorg wel dat alles lekker stevig staat en dat je overal makkelijk bij kunt.
Draai het niet vaster dan nodig, anders draai je de boel stuk.

Een vel moet overal even strak staan. De spanning kun je controleren door bij alle bouten op het vel te tikken, een paar centimeter van de rand. Overal moet het gelijk klinken. Vooral de bouten aan de kant waar je slaat lopen wel eens wat terug.Ietsje aandraaien en hij is er weer!

Vellen gaan jaren mee, maar op den duur gaat de rek eruit.
Als je een vel losdraait en hij gaat "fladderen" is het tijd voor een nieuwe.
Speel niet met stokken waar scherpe randjes aan zitten.
Bekkens moeten kunnen bewegen, zorg wel dat er altijd een bescherming zit tussen de standaard en het bekken.
Als een pedaal gaat piepen geef je hem een druppel olie.
Vergeet daarbij de hak niet!

Eventueel kan ik je drumstel nalopen om te kijken of alles nog goed is. Een soort APK voor je drumstel dus.


***VOOR GEVORDERDEN***
Hoe een drumstel klinkt is aan mode onderhevig. Er was een tijd dat het moest klinken als een plof, waarna de boel met veel galm werd opgekrikt. Je kunt ook gaan slaan op de doos waar de trommel uitkomt! Een ander uiterste is de lange toon die je krijgt door de boel zo zwevend mogelijk op te hangen.
De een wil alles lekker laag, de ander lekker hoog, allebei lekker op z’n tijd zou ik zeggen, belangrijk voor vandaag is: hoe bereik je het geluid wat je wilt?

Eerst de afdeling ”open deuren”: experimenteer! Als je niet weet wat er kan mis je veel!
Stem je drumstel eens helemaal anders. Bevalt het niet? PROBEER HET EENS EEN WEEK!
Stel het eens anders op, ga je ook anders spelen!

Stemmen van een drumstel is een kwestie van smaak dus. De trommels moeten samen lekker klinken, that’s it. Er zijn drummers die ze op toon stemmen door ze te vergelijken met een melodie-instrument. Of een trommel een zuivere toon heeft is een onderwerp waar lang over gepraat kan worden. Pauken hebben een meetbare toon, OK, maar een drumstel? Onze nationale held Cesar (achternaam overbodig) merkte in zo’n discussie al eens op dat hij nog nooit een vals drumstel had gehoord.

Wel is het belangrijk dat een vel goed klinkt. Zet het overal even strak. Draai de boel los, maak meteen de randen even stofvrij en controleer of het vel nog niet helemaal is uitgerekt. Zet het vel er weer vlak op, boutjes op hun plek en draai ze met de hand aan, dan zitten ze óngeveer even vast. Draai het vel geleidelijk strakker, niet meer dan een halve slag per keer. Liefst kruislings. Raak je in de war? Zet de cijfers bij de spanpunten. Staat niet stoer misschien maar je bent wel van het gedonder af! Sla met een stok zachtjes (ja, het kan!) op een paar centimeter uit de kant bij elke bout, het moet overal hetzelfde klinken.

Er bestaan ook velspanningmeters, vooral erg handig als je veel sleutelt. Net als een gitaartuner werken ze sneller en nauwkeuriger. Leuk extraatje, wel duur.

Dempen kan ook, je haalt weg wat teveel is. Soms haal je meer weg dan je wilt, voorzichtigheid is geboden.
Voor je definitief iets verandert moet je zeker weten dat het helpt. Boor niet op goed geluk gaten in een ketel om eens een demper te proberen maar beoordeel het effect door een dempertje met de losse hand aan de buitenkant op het vel te leggen.

Soms moet je het geluid aanpassen als de akoestiek van een ruimte daarom vraagt.
Ooit meldde ik mij met een surdo in een prachtige kapel om de Missa Criola te spelen.
Eén klap midden in de ruimte en ik kon koffie gaan halen, want het bleef nog lang rumoerig in de zaal! Conga’s werden bongo’s omdat de basstoon bleef hangen. De juiste plek in de ruimte zoeken en licht spelen, lichtere klanken, lichtere stokken, lichtere aanslag.
Je aanpassen aan de ruimte, andersom gaat nu eenmaal niet!

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Glashelder Glas

VINTAGE drums

  • Winnie is expert op het gebied van oude drumstellen. Je vindt heel veel informatie op HIDEHITTERS

Drop

  • Creatief druk mannetje! Drummer, bassist, organisator, leraar, schrijver, acteur, brandweerman en vooral: HERMAN

Musicmaker

  • Ik schrijf over mijn activiteiten in een muziekblad: Kijk even bij MUSICMAKER

Westend

  • Vader gaat op stap,Guitar boogie, Radar Love, Back Home en Venus, ze werden allemaal gedrumd op een WESTEND . Hier is de site van Rob.

BURT

  • Burt van der Meij is niet alleen een prima drummer, hij maakt ook mooie SCHILDERIJEN waarbij muziek een grote rol speelt.

Copyright 2002-2018