» KLEINE PERCUSSIE

Wat is dit?

Kleine percussie
Veel voor weinig………..

Alles maakt geluid en vooral bij opnames is bijna alles bruikbaar. Je ziet bovendien niet wat er wordt gebruikt, schaam je dus nergens voor!
En waarom zou je, soms ziet het er juist erg ludiek uit.
Bovendien vormt het een aardige afwisseling met al die standaard samples (40.000 tè gekke geluiden en iedereen wil toch hetzelfde klinken!)
We kijken even naar de drie belangrijkste manieren van percussioneren: slaan, schudden, raspen.

Slaan
uiteraard kun je overal op slaan, ook belangrijk: je kunt overal méé slaan.
10 voorwerpen en 10 stokken leveren 100 combinaties op!

Voorbeelden: rondhout van de bouwmarkt, standaardlengte 2 meter 70, verkrijgbaar in verschillende diktes en houtsoorten. Daar haal je 7 stokken van 38 cm uit, topjes afronden, klaar. Hoewel…………
Lijm er een kraal (hout of plastic) op. Ook heel leuk: een stuiterbal. Voorzichtig boren en goed vastlijmen. En wat dacht je van een metalen ring of een flinke moer………
Ook leuk: Prop een stukje elektrapijp vol met satéprikkers (langste maat van de toko). Van achteren volgieten met constructielijm, anders krijg je nog veel grotere verrassingen! Met een stuk tape erom en een dop achterop liggen ze nog beter in de hand. Met een elastiekje of een stukje tape kun je het bundeltje bij elkaar houden als je dat wilt.

Schudden
Bierblikjes zijn wel erg dun en ze gaan niet lang mee, maar voor de gemiddelde muzikant zal het geen probleem zijn om ze regelmatig te vervangen. Het kan zelfs met frisdrankblikjes!
Doe er wat rijst of steentjes in, stukje gaffa erover en klaar.
Verder: alles waar iets in kan is geschikt! Er gaat hier thuis geen potje, busje of blikje de container in voordat is geprobeerd hoe hij klinkt. Ooit kocht ik een zakje aquariumgrind (fijnste soort), het kan ook met split, rijst, kraaltjes, whatever. Als een plastic busje voldoet lijm je het deksel vast en klaar!

Castagnetten zijn sowieso al lastig te bespelen, laat staan even snel tussendoor…..
Maak ze met elastiek op een plankje vast, lekker bijdehand. De mooiste maakte ik van een stukje parketvloer, helaas was er nog iemand die hem mooi vond, alleen geen idee wie….
Teken af en boor de gaatjes op de juiste plaats. Let wel op de goede hoek, mogelijk moeten de castagnetten wat worden afgevijld (bijvijlen klinkt leuk maar dat kan niet!) zodat ze onder de goede hoek komen te staan. Als je onder een van de castagnetten een ruim gat boort met een bladboor krijg je een ander geluid.

Raspen
Soms kom je een shampoofles tegen met ribbels aan de zijkant, zodat hij niet uit je gladde handen ontsnapt onder de douche. Doet niet onder voor zo’n houten ding met Mexicaanse beschildering, is goedkoper, onbreekbaar en je haar zit er ook beter mee!
Rasp met een chopstick, een van bamboe klinkt anders dan een van plastic.
Een stukje hardhout voorzien van groeven, koker van maken, gleuven in de zijkant.
Rasp over de groeven en grooven maar!

Tenslotte
In wereldwinkels kom je ook bruikbare spulletjes tegen.
Daar wordt iedereen beter van.


Spelen:
Percussie is het peper en zout in de muziek. Onderschat het niet.
Luister bijvoorbeeld eens naar oude Motownmuziek en hoor hoe belangrijk een tamboerijn is!
Neem de tijd om een instrument onder controle te krijgen.
Gebruik het alleen als het iets aan de muziek toevoegt.
Menig optreden is om zeep geholpen door vocalisten (m/v) die menen dat er een gat valt als zij niet in de picture staan.

En wat staat er onbetwist op één bij de drummerfrustraties?
Een zangeres met een tamboerijn!

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Glashelder Glas

VINTAGE drums

  • Winnie is expert op het gebied van oude drumstellen. Je vindt heel veel informatie op HIDEHITTERS

Drop

  • Creatief druk mannetje! Drummer, bassist, organisator, leraar, schrijver, acteur, brandweerman en vooral: HERMAN

Musicmaker

  • Ik schrijf over mijn activiteiten in een muziekblad: Kijk even bij MUSICMAKER

Westend

  • Vader gaat op stap,Guitar boogie, Radar Love, Back Home en Venus, ze werden allemaal gedrumd op een WESTEND . Hier is de site van Rob.

BURT

  • Burt van der Meij is niet alleen een prima drummer, hij maakt ook mooie SCHILDERIJEN waarbij muziek een grote rol speelt.

Copyright 2002-2018