» DEMPMATTEN

Wat is dit?

Foto
Kan het niet wat ZACHTÉR………..

Hoe meer geluid hoe beter, maar drummers hebben ook buren en soms moet je eens je goede wil tonen. Bovendien kán het wel eens interessant zijn om droog te spelen, het kan soms leuke ideeën opleveren!
Als je stiller moet spelen kun je gaasvellen op je trommels zetten.
Werkt prima, speelt als echte vellen, zijn bijna geluidloos maar als je weer wilt klinken ben je een uurtje bezig.
Voordeel van matjes: zodra de buren de hoek om zijn gooi je ze eraf en kun je voluit!

Je kunt ze eventueel simpel van karton maken maar dan ben je volgende week weer bezig. Duurzaam materiaal is dus aan te raden.
Ik heb ze gemaakt van een restant novilon, makkelijk te verwerken en voor weinig (in mijn geval zelfs voor niks) te krijgen.
Je kunt ringen tekenen binnen de spanranden en dan met een schaar knippen, gaat prima. Ik gebruik zelf een cirkelsnijder uit de kantoorboekhandel. Vandaar dat op de foto’s ook mijn vertrouwde parketvloer ontbreekt! Met dit handige apparaat snijd ik ook die loepzuivere klankgaten in een bassdrumvel.

De matten moeten goed aansluiten aan de randen. Nadeel is dan wel weer dat je ze eruit moet peuteren, vandaar dat ik er een hoekje uitlaat. Scheelt ook weer materiaal omdat je dichter bij de rand kunt snijden.
Matjes voor de bekkens maken we van restantjes.
Een ruim gat bovenin zodat hij probleemloos om de pen van de standaard valt, afsnijden
langs de rand van het bekken en je bent de klank grotendeels kwijt.
Een hihat kun je ook dempen door een matje met een gat erin over de trekstang tussen de bekkens te leggen.
Matten halen niet alleen veel geluid weg, je bent ook de rebound kwijt, de stok stuitert niet meer terug, een press roll kun je vergeten. Wel prima om single stroke rolls te oefenen. Elk nadeel heeft z’n voordeel!

Voor wie het allemaal teveel wordt zijn er altijd nog dempringen. Ze maken de klank niet zozeer zachter maar wel korter en omdat er meer massa gaat trillen wordt het geluid wat lager. Je kunt het ook “warmer” noemen, dat klinkt in ieder geval vriendelijker en muzikaler!
Ringen van een inch halen al aardig wat boventonen weg. Bredere randen dempen meer maar kosten uiteraard ook meer materiaal.
Met een beetje reken- en denkwerk halen we zoveel mogelijk ringen uit een lap.
Begin uiteraard met de grootste, snijd randen van 1” , dan verspil je geen materiaal. Voor een fusionset met “even” maten betekent het dat we alle ringen uit één cirkel kunnen snijden.
Een 13” tom is altijd onvoordelig. Je kunt hem het beste uit een cirkel van 16” halen. Dan is de grote ring ook meteen wat breder, kan ook geen kwaad. Uit een 13” snijd je dan een 10” .

Enige mogelijkheden Inches millimeters
Smal: 16/14/12/10/8/6 406/356/306/255/204/155
Medium: 16/13/10/7 406/331/255/180
Breed 16/12/8/4 en 14/10/6 406/306/204/104 en 356/355/155
De laatste cirkel is een leuke onderzetter.
Biertje?

Op deze manier heb je een bruikbaar dempsysteem. Uiteraard houden we ons niet teveel bezig met het dempen van geluid, maar soms moet het dan maar. Met alle plezier leg ik alle matten en ringen terzijde en besteed het bespaarde geld aan stokken om de boel eens een flink pak slaag te geven. En na al die klankonvriendelijke opmerkingen ga ik eerst eens flink mijn mond spoelen.
Biertje!!

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Glashelder Glas

VINTAGE drums

  • Winnie is expert op het gebied van oude drumstellen. Je vindt heel veel informatie op HIDEHITTERS

Drop

  • Creatief druk mannetje! Drummer, bassist, organisator, leraar, schrijver, acteur, brandweerman en vooral: HERMAN

Musicmaker

  • Ik schrijf over mijn activiteiten in een muziekblad: Kijk even bij MUSICMAKER

Westend

  • Vader gaat op stap,Guitar boogie, Radar Love, Back Home en Venus, ze werden allemaal gedrumd op een WESTEND . Hier is de site van Rob.

BURT

  • Burt van der Meij is niet alleen een prima drummer, hij maakt ook mooie SCHILDERIJEN waarbij muziek een grote rol speelt.

Copyright 2002-2018