» AVEDIS ZILDJIAN

Wat is dit?

Foto
Avedis

Een vorige VINTAGE-aflevering (februari 2007) ging over de K Zildjians, made in Turkey, dit keer gaat het over de A van Avedis.
Avedis is de Amerikaanse tak van de Zildjians.
Minder legendarisch dan de K, die zijn veel zeldzamer tenslotte, maar zonder meer uitstekende bekkens.

Geschiedenis
De familie Zildjian bestond uit 2 takken, die van Avedis en Kerope, vandaar dus A Zildjian en K Zildjian. Kerope bleef in Turkije en heeft tot midden ’70 bekkens gemaakt. We hadden het er al over.

Avedis vertrok in 1908 naar Amerika en werd aanvankelijk een succesvol snoepfabrikant. Toch liet hij zich eind jaren ’20 overhalen om bekkens te gaan maken en daarmee de familietraditie in stand te houden. Geen slechte periode om te beginnen, de jazz was in opkomst en er was volop vraag naar goede bekkens. In de jaren ’20 was een 14” bekken ongeveer het grootste wat er gemaakt kon worden, een drumstel bestond voornamelijk uit een bassdrum en een snare, aangevuld met effecten als cowbells en woodblocks voor de broodnodige variatie. Een splash kwam al voor, maar een hihat en een ridebekken waren er nog niet.
Met de opkomst van de dixieland en vooral met de bebop werden de bekkens steeds belangrijker en ook groter. In de bloeiperiode van de big bands werd er zelfs met 18” hihats gespeeld!
Bekkens werden vaak verkocht aan drumfabrikanten die ze weer meeleverden bij de drumstellen. Zo vind je in oude catalogi van de grote Amerikanen een hele serie Zildjians. Let maar even niet op de prijzen, in die tijd lagen de lonen ook wat lager!

Het logo
Een bekken is weinig fotogeniek, gewoon rond met een gat (liefst ook rond) in het midden.
Het ingeslagen logo is interessanter en geeft meer informatie.
Het logo is er soms wat onregelmatig INGESLAGEN en heeft van boven naar beneden:
Een reeks Arabische tekens en daaronder, in hoofdletters
AVEDIS – ZILDJIAN Co – GENUINE – TURKISH CYMBALS – MADE IN USA.
De buitenste letters zijn soms wat dieper ingeslagen, soms juist minder diep.
De Arabische tekens verschillen wat per periode, waardoor kenners de leeftijd kunnen vaststellen. Kijk op www.hidehitters.com en zoek de verschillen.
De kleur is ook wel kenmerkend. Een beetje drummer verspilt natuurlijk geen tijd aan bekkens poetsen, op den duur worden ze een beetje groenig door het oxideren van het koper. Deze patina vormt een natuurlijke beschermlaag.
Omdat er nog veel met de hand werd gewerkt verschillen de bekkens per stuk van gewicht en daarmee dus ook van klank. Als een bekken klaar was stelde men pas vast welke naam erop moest komen. Het type (ride, medium ride, crash etc.) werd er dan op gestempeld in blokletters van ongeveer een centimeter hoog. Sommige van deze namen worden niet meer gebruikt: een bounce bijvoorbeeld zul je in geen enkele catalogus meer vinden!

Geheel mee met de mode werden de latere jaargangen van meer inkt voorzien: grote logo’s boven en onder, typeaanduidingen voor wie het niet kan horen. Mooier is het er niet op geworden. Sinds er steeds meer machinaal gebeurt zijn de bekkens wel constanter geworden, hetgeen wel heeft geresulteerd in een enorme hoeveelheid namen.
Net als de andere grote merken maakt Zildjian nu zo’n 300 verschillende bekkens.
Geen winkel die ze allemaal in huis heeft en geen drummer die door de bomen het bos nog kan vinden. Keuzestress ligt op de loer!

Met de opkomst van de wat hardere muziek verloor Zildjian wat terrein aan Paiste, die bekkens maakte voor Led Zeppelin, Deep Purple en Pink Floyd, to name a few. Vooral de 2002 serie werd populair. Door slechts 8% tin in plaats van de gebruikelijke 20% te gebruiken zit er meer koper in en zijn ze duidelijk roder en klinken veel harder.
Zildjian is desondanks altijd de grootste gebleven. Grote namen uit de jazz bleven vrijwel zonder uitzondering bij Zildjian, of keerden daar weer terug.

Ginger Baker, in wezen een jazzdrummer die wat andere, hardere muziek ging maken, speelde op de reünie van The Cream nog hoofdzakelijk op dezelfde set bekkens als in de toptijd begin jaren ’70. Hij heeft z’n hele carrière zelfs op een en hetzelfde setje hihats gespeeld. Duurzaam spul dus!

Nog steeds is er een flinke hoeveelheid oudere Avedissen in omloop. Vooral ridebekkens, die worden minder kapotgemept, maar ook de grotere crashes en hihats. Voor heel schappelijke prijzen kom je ze tegen op de bekende internetsites. Wel uitkijken voor sleutelgaten (uitgesleten gaten als gevolg van slechte standaards), muizentandjes (kleine beschadigingen aan de rand) en andere ongein. Belangrijkste criterium blijft echter: Hoe klinkt het. En dat zit meestal wel goed.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Glashelder Glas

VINTAGE drums

  • Winnie is expert op het gebied van oude drumstellen. Je vindt heel veel informatie op HIDEHITTERS

Drop

  • Creatief druk mannetje! Drummer, bassist, organisator, leraar, schrijver, acteur, brandweerman en vooral: HERMAN

Musicmaker

  • Ik schrijf over mijn activiteiten in een muziekblad: Kijk even bij MUSICMAKER

Westend

  • Vader gaat op stap,Guitar boogie, Radar Love, Back Home en Venus, ze werden allemaal gedrumd op een WESTEND . Hier is de site van Rob.

BURT

  • Burt van der Meij is niet alleen een prima drummer, hij maakt ook mooie SCHILDERIJEN waarbij muziek een grote rol speelt.

Copyright 2002-2018