» HAYMAN

Wat is dit?

Foto
HAYMAN

“Is dat een DW?” hoor ik vaak als ze mijn Hayman zien.
Nee hoor, maar in de verte lijken die ronde blokjes er wel op.

In ieder geval heeft deze HAYMAN niets maar dan ook niets te maken met de goedkope setjes uit Taiwan die momenteel onder de naam Hayman op de markt zijn.

Hayman was het merk van Ivor Arbiter (1929-2005), een Britse Willie Wortel die een drumwinkel runde in de jaren ’60. Daarnaast had hij een aardige klapper gemaakt met het importeren van Ludwig drumstellen. Beroemdste klant was Ringo. Arbiter was ook de man die vlak voor een tv-optreden het Beatles-logo met “drop-T” bedacht en het snel nog even op het bassdrumvel liet zetten met “Ludwig” erboven, waarmee hij het merk een geweldige naamsbekendheid bezorgde.
Toen hij als importeur Ludwig kwijtraakte besloot hij zelf drumsets te gaan produceren. Ketels betrok hij van de noodlijdende Carltonfabriek in London. George Hayman (eigenlijk Haymón) was een van de werknemers, voorzien van een goedklinkende naam. Naar hem is het merk genoemd.
Hayman was het Engelse antwoord op Ludwig: dunne ketels met verstevigingsranden en een wit gelakte binnenkant, de Hayman vibrasonic. In de jaren ’60 werd de muziek harder en het PA was er nog niet, er was behoefte aan hard klinkende drums. Een hard gelakte binnenkant kaatst het geluid terug waardoor een vol en hard geluid ontstaat.

In 1969 stond voor het eerst een Haymanset op het toneel, bij een concert van Shirley Bassey. Alf Bigden speelde onversterkt voor een publiek van 1500 mensen.

Bekende Hayman-drummers waren Jon Hiseman (Collosseum) Rob Townsend (Family), Aynsley Dunbar (John Mayall, later bij Zappa) en Trevor Morais van the Peddlers.
Ook Simon Kirke, Mitch Mitchell en zelfs John Bonham hebben er een gehad.
En nu we het toch over oerdrummers hebben: Animal’s drumpartijen werden door Ronnie Verrell op een Hayman ingespeeld!
Ook in de Britse jazz was Hayman populair, o.a. bij Tony Oxley en Phil Seaman.
Bekendste Nederlander: Pim Koopman in de begintijd van Kayak. Dat zal wel niet geheel toevallig zijn geweest, Hayman werd geïmporteerd door Schoenmaker in Laren, Kayak kwam ook uit Het Gooi.

Volgens de verhalen betrok Hayman z’n bekleding (wrap) van een koelkastenfabriek. Het spul had aan de binnenkant van een koelkast moeten komen maar belandde op de buitenkant van het drumstel. Cóóóóól! Helaas was het van mindere kwaliteit. Na ruim 30 jaar is het spul uitgehard en breekt het erg makkelijk. Verder herken je een Hayman vaak aan de barsten in de witte lak van de binnenkant.
Berucht is ook de bevestiging van de toms op de bassdrum: een gecompliceerd systeem wat erg onpraktisch werkt. Wel handig: de tom zit op de houder met een grote wartel, soepel en muurvast.

Geheel volgens de mode van die tijd maakte Hayman ook doorzichtige sets, de Hayman Iceberg. Merkwaardig genoeg werden ze ook voorzien van “vibrasonic”-plaatjes. Dikke ketels waar niets meevibreerde, knalhard in het middengebied.

Mijn Hayman kocht ik zo’n 15 jaar geleden via een advertentie in de Music Maker.
Hij stond ook nog eens 15 jaar op dezelfde plek in een oefenruimte, waar men een geslaagde poging had gedaan om al het leven eruit te halen.
Nadat ik een halve matras uit de trommels had verwijderd en de totaal uitgeleefde vellen had vervangen door verse exemplaren was één klap per trommel voldoende om te ontdekken dat het om een topper ging.
Dus: alle ijzerwerk eraf, schoonmaken en poetsen. Bekleding viel bijna vanzelf van de ketels, daarna was het wel een enorme klus de lijmlaag te verwijderen. Ik heb hem niet bekleed maar het klokgave hout een kleurtje gegeven. De hele mecanodoos tussen bassdrum en tom is tot een minimum teruggebracht, waarbij de tom nèt een centimeter boven de bass hangt. Verder heb ik binnen èn buiten een stukje zeefdrukrubber tussen de ketel en de tomhouder gezet, wat veel extra sustain oplevert. Zo’n trommel in een rim ophangen leek me een anachronisme.
Heerlijk compact is ook de bekkenhouder op de bassdrum. Met één tom is het ridebekken zo lekker binnen handbereik, hij hangt net een paar centimeter boven de 24” bassdrum.
Het splashbekken heeft dezelfde bekkenhouder: bok van een vergane floortom gehaald, klaar!
Het is nu een set in de bekende Buddy Rich-opstelling, zij het met een floortom minder.
Buddy’s bijzettafel ontbreekt dus.

In 1975 stopte Arbiter met Hayman, hij ging zich toeleggen op Arbiter Autotune kunststof trommels, waarover later wellicht nog meer.[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Glashelder Glas

VINTAGE drums

  • Winnie is expert op het gebied van oude drumstellen. Je vindt heel veel informatie op HIDEHITTERS

Drop

  • Creatief druk mannetje! Drummer, bassist, organisator, leraar, schrijver, acteur, brandweerman en vooral: HERMAN

Musicmaker

  • Ik schrijf over mijn activiteiten in een muziekblad: Kijk even bij MUSICMAKER

Westend

  • Vader gaat op stap,Guitar boogie, Radar Love, Back Home en Venus, ze werden allemaal gedrumd op een WESTEND . Hier is de site van Rob.

BURT

  • Burt van der Meij is niet alleen een prima drummer, hij maakt ook mooie SCHILDERIJEN waarbij muziek een grote rol speelt.

Copyright 2002-2018