» ASBA

Wat is dit?

Foto
ASBA: KREATIEF MET KURK!

“De Franse Gretsch” wordt ASBA vaak genoemd. Dat is niet niks, tenslotte is Gretsch een van de meest legendarische merken, op gitaar- en zeker ook op drumgebied! Als je drums van die kwaliteit wilt evenaren moet je wel wat in huis hebben. En dat hadden ze ook bij ASBA: er werden mooie drumstellen gemaakt, die ook nog eens heel goed klonken. Het metaalwerk zag er apart uit en de pedalen waren onverwoestbaar.

ASBA (Alfred et Simone Boudard Accessories) was een familiebedrijf in de buurt van Parijs waar vrijwel alles op slagwerkgebied gemaakt werd. De firma experimenteerde er vrolijk op los: Altuglas (kunststof) Soundlight (kunststof met lampjes erin), metaal (vooral RVS), polyester, geel en rood koper, exclusieve houtsoorten: Asba maakte er drumstellen van. Niet heel erg origineel, ook andere merken deden dat, meestal eerder.
Nog steeds geliefd zijn de pedalen van het type Caroline, je raadt het al: genoemd naar een van de dochters. Of Caroline nog leeft weet ik niet maar de naar haar genoemde pedalen vaak nog wel.
Onze drumheld Pierre Courbois -geen Fransman maar gewoon uit Arnhem!- speelt z’n hele lange drummerloopbaan al op deze Asba-pedalen.

Op percussiegebied waren ze ook flink actief daar bij Parijs. De gestreepte conga’s en bongo’s kom je nog regelmatig tegen, zeker op muziek- en andere scholen. Ook als er Sonor op staat zijn ze bij ASBA gemaakt trouwens. De conga’s zijn opvallend nauw aan de onderkant en staan meestal met z’n tweeën in een standaard. Merkwaardig genoeg schommelt de kwaliteit nogal: mooie bongootjes zijn met splitpennetjes aan elkaar gezet, banden om de conga’s zijn niet meer dan stripjes zink (!) die met slangenklemmetjes vastzitten en vaak mee gaan rammelen.
Timbales waren er ook: snares zonder onderkant met tomophangsysteem, makkelijker kunnen we het niet maken. Opmerkelijk zijn ook de bongo’s die je van binnenuit kunt verstemmen, het koebelpedaal (Cesar zet er een paar naast elkaar en noemt het koeriljon) en nog wat snuisterijen. Creatief waren ze zeker bij ASBA.

ASBA was ook creatief met KURK en zo’n setje heb ik. Een 20”bassdrum, 13”tom en een 16”floortom, standaardmaten uit de late jaren ’60. Helemaal origineel is mijn set niet, de poten en tomhouder zijn vervangen door moderner spul en dat is natuurlijk niet zonder reden. Tomhouders waren onhandig en de poten instabiel. Misschien leuk voor de foto als alles origineel is, maar voor onderweg heb ik liever iets wat makkelijk opgezet kan worden en vervolgens stevig blijft staan.
De ketels van de kurkset zijn niet zo heel bijzonder van kwaliteit. Ik heb er een paar gaatjes in geboord voor de tomhouder en dan merk je dat het snel splintert. Niet dat het meteen gedegradeerd moet worden tot waaibomenhout maar toch… dit is geen topkwaliteit ketel. De bekleding is volgens de berichten van Portugees kurk, dat is natuurlijk wel apart. In ieder geval is het zéér herkenbaar.
Mooi zijn de floortompoten, met twee scherpe bochten veren ze goed en staan breeduit. Een hele verbetering ten opzichte van andere Asba-poten, die schuin in de ketel verdwijnen en daardoor onhandig zijn te plaatsen.
De randen van de toms zijn gegoten, dat deed Gretsch tenslotte ook en noblesse oublige nietwaar!
Bij elk instrument gaat het uiteindelijk om het geluid: Op dat punt is alles dik in orde: een setje fiberskyns erop en hij klinkt zoals het hoort.

De snaredrum op de foto is overigens een Hudson, gemaakt rond 1990. Hudson was het luxere submerk van het Belgische Sonorus. Daar worden nog steeds mooie spullen gemaakt, maar de naam Hudson is om marketingtechnische redenen verdwenen: volgens eigenaar Felix Conters was het gewoon te duur twee merken naast elkaar te promoten.
De lugs lijken op een afstand wat op Ludwigs, het parallelmechaniek werkt goed en het geluid is dik in orde. Even heb ik eraan gedacht om een kurktegel te halen en die erop te plakken. Dat heb ik niet gedaan omdat het vel dan niet meer over de rand zou passen. Gelukkig maar, hij zou er niet beter van geworden zijn.

Zoals alle kleine merken moest ook Asba aan de kant toen de grote Japanse merken opkwamen. Lagere prijzen en een slimmere marketing waren ook de Fransen teveel. Begin jaren “80 ging de zaak plat.

Meer over Asba is te vinden op www.asbadrums.com , de site van Andy Youell, een Brit nota bene![ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Glashelder Glas

VINTAGE drums

  • Winnie is expert op het gebied van oude drumstellen. Je vindt heel veel informatie op HIDEHITTERS

Drop

  • Creatief druk mannetje! Drummer, bassist, organisator, leraar, schrijver, acteur, brandweerman en vooral: HERMAN

Musicmaker

  • Ik schrijf over mijn activiteiten in een muziekblad: Kijk even bij MUSICMAKER

Westend

  • Vader gaat op stap,Guitar boogie, Radar Love, Back Home en Venus, ze werden allemaal gedrumd op een WESTEND . Hier is de site van Rob.

BURT

  • Burt van der Meij is niet alleen een prima drummer, hij maakt ook mooie SCHILDERIJEN waarbij muziek een grote rol speelt.

Copyright 2002-2018